2007/02/25

El Chief Learning Officer (CLO)

Aquest darrer dimecres, a l'inici del nou semestre, introduïa als meus alumnes de PGPSI (Planificació i Gestió de Projectes i Sistemes Informàtics), els conceptes de CEO (Chief Executive Officer) i CIO (Chief Information Officer).

Casualitats de la vida, per la tarda, llegint el diari "Negocios" em trobava amb un article que sota el títol "La gestió generacional, nova moda per als directius" es parlava d'uns nova menció, CLO, el Chief Learning Officer.

De fet, estem parlant del Director de Recursos Humans, com quan parlem del CIO ens referim al Director de Sistemes d'Informació.

El contingut de l'article fa referència al paper d'aquesta direcció i del canvi que ha patit (o hauria de patir) el departament de Recursos Humans deixant la seva visió de simple departament admninistratiu-logístic per esdevenir, també un departament estratègic per a les organitzacions.
És important la formació i desenvolupament de les persones a les empreses.
De fet, solen ser un 'important', per no dir 'imprescindible' actiu, oi?

Aquest departament ha d'esdevenir una àrea de gestió del coneixement incoporant-se, també (ho reclamo de fa temps, personalment, del cIO) dins del comité de direcció de l'empresa, realitzant un treball de consultoria interna molt valuós.

Finalment, l'article fa menció a un fenòmen que està produïnt-se a les empreses locals ja, i que és la convivència de vàries generacions d'empleats, cadascuna d'elles amb una sèrie de característiques particulars que influeixen en l'elaboració dels plans de formació, ja que cadascuna d'aquestes generacions té les seves expectatives diferents davant la vida.

I per tancar, reprodueixo una classificació, vinguda dels EEUU, sobre les 4 generacions que conviuen a les organitzacions:
  • la generació 'silent' (anterior a 1942), catalogats com disciplinats i treballadors
  • la dels baby boom (entre 1942 i 1960), definits com competitius
  • la generació X (1961 - 1981), que cerca un equilibri entre la vida privada i la laboral
  • i la generació Y (1982 - 2002), a qui els agrada els reptes.
Ens hi sentim identificats?

2007/02/11

Els 10 manaments de l'intraemprenedor

Aquest és el títol d'una nota de la darrera edició de la revista "Empendedores" (http://www.emprendedores.es) i que comenta el llibre "De la idea de negocio a la rentabilidad" de Vijay Govindarajan, professor de la Tuck School of Business.
En aquest llibre s'hi recull un decàleg de manaments per estimular els emprenedors dins de l'empresa, els anomenats 'intraemprenedors':
  • - Cal anar a treballar cada dia amb la intenció de ser acomiadat
  • - No facis cas de qualsevol ordre que pugui detenir el teu somni
  • - Fes el que sigui necessari per a què el teu projecte funcioni, sigui quin sigui el teu càrrec o la descripció del teu lloc de treball
  • - Troba a gent que t'ajudi en els teus objectius
  • - Segueix la teva intuició sobre la gent que esculls i treballa només amb els millors
  • - Treballa en secret el màxim temps disponible. La publicitat engega el mecanisme d'immunitat empresarial
  • - No apostis mai a un cavall que no cavalquis tu
  • - Recorda que sempre és mes fàcil demanar disculpes que demanar permís
  • - Sigues fides a les teves metes, però abans que res, sigues realista sobre les vies per aconseguir-les
  • - Honora sempre als teus patrocinadors

2007/02/04

Top 10 skills CIOs will need

Results based on interviews with 96 IT Executives from 89 organizations in the United States, Europe and Asia, these are the top 10 skills CIOs say will be necessary in 2008.Realize that 4 of them are directly related with "Project Management".
Question is, Do our CIOs have the knowlegde and abilities in Project Management?

El esfuerzo en las organizaciones

Revisando la edición del mes de Diciembre de 2006 del PM Network (publicación del PMI) me encontré, en el apartado "Deliverables" con el resultado de una interesante encuesta:
¿Cómo invierten las organizaciones su esfuerzo en cada momento en la Dirección de Proyectos?

Es decir, ¿cuánto tiempo se invierte en la iniciación del proyecto, en su planificación, ejecución, control y monitorización y finalmente, en su cierre?


Veámoslo gráficamente
El resultado proviene de una encuesta realizada a 364 "jefes de proyectos" de diferentes organizaciones en su experiencia en la gestión de un total de 16110 proyectos, durante 12 meses, con un coste total de 29,8 billones de $.