2013/01/30

El programa iDigital (Generalitat de Catalunya)

Primera activitat de la comunitat EADA Alumni 'Business & Technology' (BnT) d'aquest any 2013, de l’escola de negocis (www.eada.edu), i de la que formo part, tant per la meva vessant com a professor sènior associat del Dept. d’Operacions i Sistemes d’Informació, com també, en qualitat d’antic alumne de l’escola.

Va ser aquest dijous passat, 24 de gener, i, per a l'ocasió, vam comptar amb la presència del Sr Carles Flamerich, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya (link), qui, juntament amb el Sr Daniel Marco, Director del Programa iDigital (programa ), ens van presentar el pla estratègic de Desenvolupament de la Societat Digital del Govern, per als propers anys.

image

L'acte es va organitzar en format d'esmorzar-networking, el que va afavorir la interacció i participació dels diferents assistents al mateix, i va ser introduït i moderat per un servidor.

image

En paraules del Sr Flamerich, "el programa iDigital pretèn convertir Catalunya en un pol (hub) d'innovació de la societat digital", convertint-se en una de les línies estratègiques de país i basat en les 5 i s: internacionalització, innovació, inversió, inclusió i infraestructures.

Per aconseguir-ho, el programa, tal com ens va detallar el Daniel Marco, "gira al voltant de quatre eixos (empresa, clúster TIC, ciutadania i administració) i es desplega a partir de 17 projectes tractor com ara la 'facturació electrònica', 'l’ecommerce', 'l’eTurisme' o 'les xarxes socials ciutadanes' o 'la eocupabilitat' ".

image

El programa està alineat amb l'agenda europea digital 2020 (agenda) i persegueix l'objectiu que Catalunya passi del TOP 20 al TOP 10 de les euroregions europees en aquesta àrea, sobre les 269 analitzades.

Comparteuxi la informació del programa i que va ser la base de la presentació del Daniel: http://www.slideshare.net/rcosta/presentacio-agenda-digital-catalunya-2020

2013/01/28

Com podem identificar els intraemprenedors?

Segon article meu, publicat, a L’Economic (www.leconomic.cat), al voltant de la intraemprenedoria i les empreses, aquest passat dissabte, 26 de gener.

En aquesta ocasió l’objectiu era proposar un conjunt de competències que hauria de tenir un intraemprenedor i que ens poden ajudar a identificar aquest talent d’entre els professionals de la nostra organització.

Podeu accedir a l’article a http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/613506-com-podem-identificar-els-intraemprenedors.html

image

I comparteixo, a continuació, el contingut del mateix

A l'article del 6 d'octubre del 2012, en aquest mateix apartat, feia menció als emprenedors corporatius i al seu valor, clau, per a les organitzacions per a les quals treballen, ja que són font de competitivitat, innovació i creixement per al negoci. Distingia, dins d'aquesta categoria, entre els intraemprenedors i els extraemprenedors, i destacava la necessitat que les organitzacions sàpiguen aprofitar el potencial d'aquests col·laboradors i canalitzar les seves inquietuds.

Els emprenedors corporatius són la base per tal de generar nous negocis mitjançant el desenvolupament de nous projectes empresarials, ja sigui a l'interior de la mateixa companyia o mitjançant la seva participació en altres de noves creades a l'exterior.

Ara bé, la pregunta que caldria que ens plantegéssim seria: Com identifico els intraemprenedors de la meva empresa? Quins trets em poden ajudar a discriminar entre aquells que tenen inquietuds i aptituds i els que no?

El cert és que el perfil d'un intraemprenedor és molt similar al d'un emprenedor, amb una clara diferència: el seu grau d'aversió al risc. Els intraemprenedors cerquen la seguretat de poder emprendre sota el paraigua d'una organització que els garanteixi un entorn estable, un finançament i una base empresarial ja consolidada.

Si volem fer una aproximació, des d'una òptica d'anàlisi de competències, des de l'àmbit dels recursos humans, ens podríem fixar en un conjunt de set competències, principalment, des del nostre punt de vista:

  • Un important nivell d'autoconfiança, motivat pels reptes i amb ganes d'assumir noves responsabilitats i projectes.
  • Una elevada capacitat d'iniciativa, per crear oportunitats i evitar futurs problemes, a mitjà termini.
  • Una clara orientació al client, per afegir-li valor i anar un pas més enllà de les expectatives d'aquest.
  • Una molt marcada orientació a l'assoliment, capaç de prendre decisions, establir prioritats i escollir metes basades en costos i resultats calculats.
  • Una gran dosi de lideratge, fent partícips els altres dels seus objectius, missió, clima, polítiques, i practicant amb l'exemple.
  • Una capacitat d'impacte i influència, anticipant-se i preparant-se a les reaccions dels altres.
  • I un bon nivell d'autocontrol davant de situacions d'estrès continuat i amb capacitat de gestionar les emocions.

Segur que podríem trobar d'altres característiques que també són interessants que tingui un intraemprenedor, com ara el compromís amb l'organització, la direcció de persones i el desenvolupament de relacions. Ara bé, les set esmentades són les que considerem claus i imprescindibles.

També podríem enumerar algunes habilitats personals necessàries, com ara la capacitat de comunicar i les aptituds negociadores, les capacitats de gestió i de definició d'estratègia i visió de la nova línia de negoci, les habilitats per organitzar i conèixer i aprofitar l'entorn, o una bona capacitat de gestió de projectes i d'adaptació i gestió del canvi. I com tota habilitat, podem posar en marxa programes de formació i desenvolupament d'aquestes.

Però, evidentment, després, hi ha un factor que no podem obviar. Cal que tinguem –i identifiquem–, entre els nostres professionals i col·laboradors, aquells amb aquestes aptituds i amb la inquietud de posar en marxa nous projectes i iniciatives dins l'empresa, però, també, amb l'actitud, per descomptat, de voler assumir aquests reptes. De res ens serveix tenir persones preparades si no volen fer el pas endavant.

Aquest serà el següent repte per als directius de les nostres organitzacions: com motivar-los. Primer, però, cal que trobem els potencials intraemprenedors. Els tenim identificats? Podríem començar per avaluar-ne aquestes set competències i treballar, posteriorment, les habilitats de gestió comentades.

Per cert, si voleu accedir a l’article anterior, és disponible a http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/581851-lemprenedor-corporatiu-i-la-competitivitat.html

2013/01/23

PMI Programa & Portfolio Management (third edition)

In a recent post, I talked about the updates PMI has included in new PMOBK Standard Version (5th Edition): New PMI Standards of Project Management Updates- 5th edition of PMBOK

I want to share with you, also, the main changes, they have added to Portofolio and Program Management Standards.

pm

The Standard for Program Management—Third Edition includes:

  • Program Life Cycle has been assigned its own chapter for the third edition to provide the details of the unique set of elements that makes up the program management phase.
  • The third edition highlights the full scope of program management and clarifies the supporting processes that complete the delivery of programs in the organizational setting.
  • A more detailed definition of program management within an organization is provided, including the fundamental differences between project management and program management.

pfm

And The Standard for Portfolio Management – Third Edition includes:

  • Three Knowledge Areas were added to address Portfolio Strategic Management, Portfolio Performance Management, and Portfolio Communication Management.
  • The Defining Process Group was added to address defining processes
  • The Authorizing and Controlling Process Group replaced the Monitoring and Controlling Process Group.

2013/01/16

L’agnosticisme tecnològic (i de plataformes mòbils)

Quan m’acostumo a autodefinir, en l’àmbit professional TIC, em presento com ‘agnòstic’ tecnològic, cosa que sorprèn al meu entorn, però que intento aplicar amb la màxima serietat, defugint de fanatismes i dogmatisme en l’ús i aplicació d’una o alta tecnologia, productes, plataformes,.. i sense caure en “anti’s”.

I això ho aplico als diferents àmbits i intento donar exemple. Porto mes de 20 anys treballant amb plataformes Windows i m’hi sento molt còmode, però també tinc un Mac Book Air, he treballat amb una tauleta Android (de Samsung) i ara tinc un mini iPad i a nivell de telefonia mòbil tinc dos telèfons, actualment, amb plataforma Windows Phone i Android.

No puc parlar, en aquest sentit sobre iPhone o BlackBerry, per què no he tingut ocasió de treballar-hi amb profunditat i continuïtat.

I en tots els casos, la meva experiència ratifica el meu posicionament d’agnosticisme: totes les tecnologies tenen pros i contres, avantatges i inconvenients, mancances,.. en funció del que puguem necessitar per a les nostres tasques professionals i personals.

I em va fer gràcia veure, ara fa uns dies, un article d’opinió de l’Albert Cuesta, al Diari ARA, on precisament es definia també com a Agnòstic

image

http://www.ara.cat/premium/media/agnostic-cansat_0_826717376.html

I volia destacar/compartir amb vosaltres, un conjunt de quatre articles del mateix Albert on presenta, des del seu punt de vista, els avantatges i inconvenients que li veu al treball amb Windows Phone, iPhone, BlackBerry i Android, a nivell de telefonia mòbil

8 coses que m'agraden d'Android (i 8 que no)

12 coses que m'agraden de Windows Phone (i 6 que no m'agraden)

10 coses que m'agraden (i també em desagraden) de l'iPhone

10 coses que encara m'agraden dels BlackBerry (i 5 que no)

2013/01/08

Microsoft Technologies (clasificación / categorización)

(Post publicado en el blog corporativo del MIC Productivity – www.iproductividad.com – del que soy responsable)

¿No os habéis preguntado en alguna ocasión cuales son las principales tecnologías y aplicaciones disponibles por parte de un fabricante, como, por ejemplo, Microsoft?

¿cómo se agrupan, clasifican,…?

O, incluso, ¿que ‘roadmap’ tienen asociado o el por qué de ellas?

Os invitamos a conocer, de la mano de un documento publicado por Microsoft, las principales respuestas a estas preguntas asociadas a sus tecnologías y productos.

image

Podéis descargaros el documento en el link blogs.technet.com/cfs-filesystemfile.ashx/__key/communityserver-blogs-components-weblogfiles/00-00-00-80-73-Blogpost/0285.UR_5F00_Poster_5F00_Front-pdf.pdf

Encontraréis las tecnologías de Microsoft clasificadas/agrupadas por las siguientes categorías:

  • gaming/entertainment: xbox, kinect, smartglass, windows phone, microsoft game studio
  • mobile: bing, windows phone, smartglass, surface, windows rt
  • ux/nui: kinect, windows 8, pixelsense, surface, smartglass
  • os: windows 8, windows rt, windows phone
  • developer tools: visual studio, expression, windows azure
  • applications: office 365, skype, internet explorer
  • cloud: office 365, skydrive, windows azure, windows live
  • search/social: bing, skype, windows phone

No es una lista exhaustiva puesto que faltaría añadir la plataforma Microsoft Office, por ejemplo, o los diferentes servidores (SQL Server, …), pero es muy didáctica a nivel de tendencias actuales.

Y aprovechamos para agradecer a Josep Vilalta, Business Productivity Advisor de nuestro centro de innovación, MIC Productivity, por proponernos este interesante recurso gráfico.

2013/01/03

1a newsletter ‘actioning organizations…’ del 2013

(Post publicado en el blog www.actioningorganizations.com
de inPreneur)

Ya está online el primer número de la newsletter de inPreneur del 2013, ‘actioning organizations … by inPreneur & network’, en la que pretendemos recoger, semanalmente, la principal actividad no sólo de nuestros profesionales (Dynamic Partners,…) sinó también de todos aquellos que forman parte de nuestra red de colaboradores y amidos (Dynamic Friends,…).

Podéis acceder a ella en el link: newsletter

inPreneur-Newsletter-20130103

Semanalmente, los jueves por la mañana, se generará, dinámicamente, la edición periódica, y que esperamos sea de vuestro interés.