2006/12/31

Quatre colors, quatre personalitats

Ara fa un anys, vaig tenir l'oportunitat d'assistir a una sessió de formació sobre "Lideratge Emocional", a Navacerrada.

Tot i que me seria díficil descriure què hi vam aprendre o enumerar la majoria dels temes previstos, el cert és que tant jo com els altres participants, vam tornar amb un alt grau de motivació.

Un dels
exercicis que vam dur a terme, i que he anat utilitzant en els seminaris de formació que duc a terme en l'àmbit de Direcció d'Equips de Treball, consisteix en identificar 4 perfils de 'personalitat'.

A partir d'una autoenquesta els participants identifiquen quin són els seus principals trets de 'personalitat' sobre 4 arquetipus.
Cadascun d'aquests perfil respón a unes actituds i maneres d'enfocar-se davant la resolució de problemes, la seva interrelació amb altres persones o la manera de respondre davant situacions de conflicte.

Aquests quatre perfils corresponenien a
quatre possibles animals, "Aliga", "Lleó", "Mussol" o "Gos" o també a quatre possibles 'nacionalitats': nòrdincs, nordamericans, sudamericans o els habitants del sud d'Espanya.

Com a bon Director d'un Equip de Treball,
cal conèixer el perfil dels nostres membres a l'hora de preveure conflictes entre ells, o per treure'n el màxim profit davant diferents situacions.
També és
important saber-ho a l'hora de relacionar-nos amb ells.

I a què ve aquestes notes de 'nostàlgia'?

Simplement, que en el
Dossier Econòmic de Catalunya, del dissabte 23 de desembre hi havia una referència a una empresa de formació, Grow! que portava per títol "Quatre colors per a la formació empresarial".

El model que aplica aquesta empresa consisteix en associar els quatre perfils de personalitat els colors blau, vermell, verd i groc, respectivament.

Tal i com comenta un dels entrevistats a l'article,
'Saber com som i quin és el nostre comportament, i alhora coneixer millor com són els altres ens ajuda a crear estratègies de comunicació més efectives i a millorar els entorns laborals'.

El
blau és per aquelles persones més analítiques, el vermell per als que tendeixen a ser més directes i resolutius; el verd per als conciliadors i el groc per als mes comunicatius i espontanis.

'Tots tenim una mica dels quatre colors, però sempre n'hi ha un que predomina, i saber identificar quin és ens pot ajudar a buscar la manera més eficient de relacionar-nos.

I vosaltres, quin color sou?

En tot cas, siguem quin siguem, sempre és important fer-ne la reflexió corresponent.

No hay comentarios: