2008/01/14

Kindle, la fi dels llibre imprès?

Ara fa unes setmanes es va presentar el Kindle, el lector de llibres digitals comercialitzat per Amazon.

Tal i com esmentava E. Arrieta en un article a Expansion, el divendres passat, 11 de gener, primer caldria distingir tres conceptes:

  • El llibre digital (e-book), o sigui un text digitalitzat

  • Per a llegir aquests llibres ens cal un software (programari) especialitzat, com per exemple l’Acrobat Reader d’Adobat, i que pot ser instal·lat en un ordinador, PDA o en un lector ebook especialitzat

  • L’aparell o dispositiu, per mitjà del qual visualitzem, i llegim, el llibre digital. Per exemple, el Kindle.

El cert és que el Kindle no és el primer lector de llibres digitals.

Al 2000, Gemstar va treure el REB, el Softbook Reader i el Rocket de Nuvomedia.
Sony va llançar, el 2004, el Sony Librié, desenvolupat conjuntament amb E Ink.
I no van ser els únics.

Ara bé, cap d’aquests aparells va triomfar, ja fos per què eren poc manejables, per què eren massa especialitzats (només permetien llegir un llibre digital, cosa que també es pot fer amb un ordinador o portàtil o una PDA) o per què encara no estàvem / no estem preparats per a substituir un llibre o un diari per un dispositiu electrònic.

Serà el Kindle l’iPod dels llibres?
Aquesta era la pregunta que es feia Enrique Dans en la seva columna al Cinco Dias el divendres, 23 de novembre de 2007.

De fet les prestacions no són pas menyspreables: 18 centímetres de llarg per 13 d’amplada, una pantalla de 6 polzades i que pot arribar a emmagatzemar fins a 200 libres en la seva memòria de 256 MB.
Costa 278 euros i incorpora, a mes, mapes i diccionaris, connexió a Internet, permet regular la llum de la pantalla, canviar el cos de lletra i és compatible amb qualsevol format de text electrònic (?).

Apple i Sony ja han anunciat que seguiran Amazon, pròximament i Google aspira a incloure a Internet tots els llibres existents.

Estem a l’inici de la fi dels llibres en paper?.
Està clar que no, però no perdem de vista l’impacte que aquest i d’altres futurs dispositius tindran en el nostre dia a dia.

No hay comentarios: