2009/06/26

El desenvolupament de les TIC a Espanya segueix en caiguda

Un dels elements que s’utilitza mes a l’hora d’avaluar el desenvolupament de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) en un país o territori és l’informe anual del Fórum Econòmic Mundial (World Economic Forum).

L’informe elaborat per aquest organisme sobre 134 països estudia diferents criteris com per exemple la competència entre les companyies de proveeixen accés a Internet, la prioritació de les TIC a les polítiques governamentals, el nombre de patents, número de línies telefòniques, servidors d’internet, l’esforç en R+D, la qualitat de les escoles de negoci o la garantia de la propietat intelectual entre d’altres.

El ranking corresponent al 2008-2009 situa al capdavant, un altre cop a Dinamarca i Suècia, seguida dels EEUU i de Singapur

image

En els darrers anys, Espanya s’havia situat en les posicions 25 (2002), 29 (2003), 31 (2007) i ara ja està a la posició 34.

Cau, per tant, 3 posicions respecte l’any passat i té per davant a països com Estònia, Irlanda, Qatar, Portugal, Eslovènia i Xipre.

image

Podeu consultar l’informe complet a http://www.insead.edu/v1/gitr/wef/main/fullreport/index.html

I la informació corresponent a Espanya és a la pàgina http://www.insead.edu/v1/gitr/wef/main/fullreport/index.html

2009/06/23

Sobre quesos y consultores

Hace unas semanas tuve ocasión de almorzar, gracias a la intermediación de un buen amigo, Santi Alcoverro, con el Dr. Montgomery Lee, P.D.F (es una ‘alias’), autor de dos interesantes libros:

  • Ya sé quién tiene tu queso
  • El efecto riverside. Cuando los consultores dominaban la tierra

El motivo del almuerzo era el tercer libro que el autor está a punto de publicar y que gira alrededor de la “Gestión de Proyectos” y del por qué del fracaso de muchos de ellos.

Sólo acabar el almuerzo, el autor, el Dr. Montgomery me regaló el segundo de los libros, si bien me comentó que el hilo argumental partía del primero, así que rápidamente conseguí el primero (“ya se….”) y me puse a leerlos, en orden cronológico.

Debo reconocer que la lectura es muy ágil y tanto uno como el otro libro son muy recomendables para todos aquellos que nos movemos en el mundo de las Tecnologías de la Información y los Sistemas de Información (SSII).

Tenía intención de publicar un breve extracto de ambos libros, pero se me ocurrió de buscar por Internet y encontré las dos webs de los libros:

Así, pues, me ahorro escribirlo y sólo me queda recomendaros su visita y lectura.

2009/06/19

El futur del Twitter com a eina empresarial

Tant per temes professionals, com per interessos personals o per temes acadèmics i del doctorat, en els darrers mesos he tingut ocasió de parlar i presentar, molt sovint, la “Web 2.0”.

És a dir, totes aquestes eines com el blocs, els microblocs (twitter), les wikis, les xarxes socials,…

I a mes, amb una visió, quasi sempre, d’aplicació empresarial, mes enllà de la ‘social’.

I cal dir que costa, costa molt, que els interlocutors vegin mes enllà de la part friky’.

És per això, que la única manera de demostrar aquesta aplicació empresarial és amb exemples i amb referències de fonts d’informació reconegudes ‘empresarialment’ (Expansion, 5Días, Món Empresarial, Time, Forbes, ….).

A mes, alguns dels meus amics, conscients d’aquesta creuada personal que tinc, quan troben articles relacionats, me’ls envien.

Avui n’he rebut un del Miquel, que em referenciava a l’article aparegut a www.time.com, amb el títol “El futur del Twitter”, i el volia compartir amb vosaltres: http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1901188_1901207,00.html

Si seguiu l’article i llegiu les 10 pàgines web que el composen trobareu 10 exemples d’aplicació pràctica del Twitter.

Però, llavors, seguint amb el fil d’aquest article, vas a parar a d’altres, igual o mes interessants, sobre Facebook (http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1879169,00.html), i l’ús de l’Obama (http://www.time.com/time/politics/article/0,8599,1896482,00.html), aplicació al Starbucks (http://www.time.com/time/business/article/0,8599,1899604,00.html), o les 10 celebritats que tenen Twitter – article una mica mes frívol, segurament: http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1878865_1878867,00.html

2009/06/14

La tecnologia i la privacitat a les xarxes socials

Ara fa unes setmanes, a la revista del departament de LSI (Llenguatges i Sistemes Informàtics) de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) van publicar una entrevista que en van fer, parlant de la Web 2.o, sota el títol "Entrevista a una persona 2.0" (http://ramoncosta.blogspot.com/2009/02/entrevista-una-persona-20.html).

Pel darrer número de la revista Informacions, de la UPC, la corresponent al Maig del 2009 (número 219) em van demanar una breu intervenció a l'apartat 'Micro obert', per respondre a la pregunta "La tecnologia pot garantir la privacitat en les xarxes socials?".

Aquí teniu la resposta.



Què opineu, vosaltres?

2009/06/10

Els perills del teletreball (humor)

Ara que es parla tant del teletreball....
... cal que anem amb compte...
... no fos cas que ens pasés això....

:-)

2009/06/09

Universitat d’Estiu d’Igualada: Curs ‘Persones i Organitzacions: PRoductivitat i tecnologies

Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i en especial, aplicacions de comunicació com el correu electrònic, la missatgeria instantània, eines d’audio i videoconferència poden agilitzar, enormement, els procesos de col·laboració i treball en equip a les nostres empreses.

A mes, l’ús i aplicació de solucions col·laboratives, que ens permeten de compartir ‘online’ documents, arxius, informació en general; que ens faciliten l’edició ‘a la vegada’ d’aquests documents, sense haver d’estar físicament junts i en el mateix lloc, ens aporten un important conjunt de beneficis.

I el mateix ens passa amb totes les tecnologies i aplicacions de suport a la mobilitat: poder accedir des de qualsevol lloc i en qualsevol moment a les meves dades, documents, informes de l’empresa, correu electrònic i estar accessible i localitzable (si volem), trencant les barreres físiques de ser al despatx.

Ara bé, totes aquestes eines ens aporten una millora de la productivitat i ens ajudes a ser mes eficients, sempre i quan les utilitzem de manera adequada.

És per això, que el curs que durem a terme dins la III Edició de la Universitat d’Estiu d’Igualada, “Persones i Organitzacions. Productivitat i Tecnologies” pretèn donar a conéixer als assistents, les millors pràctiques en l’ús d’aquestes tecnologies.

image

Durant les 15 hores del curs veurem diferents eines i aplicacions:

  • la integració i ús conjunt d’eines de comunicació (missatgeria instantània, àudio i videoconferència, telefonia mòbil i fixa, correu electrònic,…)
  • eines de col·laboració (espais col·laboratius, intranet-extranet, entorns online, reunions virtuals,…)
  • solucions de mobilitat per a la força de vendes, gestió de serveis,…
  • i un seminari sobre les millors pràctiques i recomenacions de com treballar amb el correu electrònic

El curs és impartit pel Centre d’Innovació en Productivitat (www.centreproductivitat.cat) i coordinat per un servidor i tindrà lloc del 8 al 14, per les tardes.

microsoftCENTER

Podeu consultar el programa complet a http://revistaigualada.cat/url/pdf08/curs_10.pdf

image

I la matriculació al mateix es pot fer a la pàgina de la Universitat: http://revistaigualada.cat/url/matricula.htm