2010/02/15

El “Mobile World Congress” i les dades darrera d’aquesta indústria

No és el primer cop (ni serà l’últim) que en el meu blog em refereixo a les tecnologies de la ‘mobilitat’ i als dispositiu mòbils i, especialment, a la telefonia mòbil.

Entre d’altres posts, el passat mes d’agost (Las TIC y el desarrollo económico, SHTI y el mercado mundial), compartia les dades d’una indústria, la des les TIC, que demostren que estem en un entorn econòmic marcat per aquestes tecnologies.

Aquest dilluns, 15 de febrer, comença a Barcelona, la IV Edició del  “Mobile World Congress” (http://www.mobileworldcongress.com/index.htm).

image

Això suposa que aquests dies, en diferents mitjans de comunicació, generalistes i tecnològics, es succeeixin els articles fent-se ressó de les novetats que hi trobarem, de les noves, i actuals, tendències: internet mòbil d’alta velocitat, trucades amb mes qualitat, vinculació dels serveis al lloc on és l’usuari (navegació, realitat augmentada,…), pagament amb el telèfon mòbil, aplicacions per als smartphones, experiències de xarxes mòbils de quarta generació (4G), connectivitat entre aparells (electrodomèstics, vehicles, maquinària que parlen per telèfon),…

Voldria, però, tornar a referir-me a la importància d’aquestes tecnologies o dispositius.

A l’edició d’aquest diumenge, 14 de febrer, a l’avui (www.avui.cat) hi ha algunes dades significatives:

  • al món hi ha 4.600 milions de números de mòbil, quatre vegades mes que de fix
  • 3.400 milions de persones (la meitat del nombre total d’humans) en tenen un
  • hi ha 3.900 milions de telèfons en ús i cada any se’n venen més de 1.100 milions
  • la quantitat de telèfons mòbils duplica la de televisors, triplica la d’ordinadors i quadruplica la d’automòbils
  • els telèfons amb càmera en actiu ja són més que totes les càmeres (de pel·lícula i digitals) que s’han fabricat en tota la història
  • la indústria dels mòbils va facturar un total de 785.000 milions d’euros el 2009
  • al món ja hi ha més persones que es connecten a la xarxa amb un dispositiu de butxaca que amb un ordinador 

A nivell de fabricants de mòbils, Nokia segueix líder (432 milions de telèfons venuts el 2009), seguit per Samsung (227 milions) i LG (117 milions).

Si ens fixem en els telèfons de gamma mes alta (smartphone), 4 de cada 10 també són de Nokia (25%), seguit dels Blackberry de RIM (21%) i els iPhone d’Apple (15%).

O per afegir algunes dades mes, en el número de gener del PMNetwork, la revista mensual del PMI – Project Management Institute (www.pmi.org), en un article sobre el desenvolupament d’aplicacions, es comentava que, per exemple, en la botiga virtual d’aplicacions d’Apple hi ha més de 100.000 aplicacions i que, des de es va presentar aquests botiga, el juliol del 2008, hi ha hagut més de 2 bilions de descàrregues d’aplicacions.

image

Estem, doncs, sens dubte, en un món mòbil, i cada vegada ho serem mes. Com deia un bon amic, l’Albert Riba (www.albertriba.com), cada dia són més ‘chicos y chicas Martini’: donde estés y a la hora que sea’

No hay comentarios: