2010/02/20

PGPSI: 1a Classe 200910 – 2nQd (18/02/2010)

Ja hem començat el curs i en la primera sessió de classe de teoria, el passat dijous, 18 de febrer.

D’una badan vam revisar els objectius de l’assignatura, matèria, continguts, material,...

Hem parlat també del PMI (www.pmi.org), del PMBOK i del PMP, com a certificació - acreditació internacional.

En alguns posts del meu blog, podeu trobar altres referències al PMI i a la seva activitat: http://ramoncosta.blogspot.com/search/label/PMI%20-%20PMP

També us parlava de la certificació IT Project+, de Comptia (www.comptia.org). Podeu trobar alguna referència mes a http://ramoncosta.blogspot.com/search/label/CompTIA%20IT%20Project%2B

I també vam revisar el calendari de sessions (teoria i laboratori).

El reprodueixo a continuació, tot i que com sempre passa en els projectes, subjecte a possibles incidències i canvis, als quals ens haurem d’adaptar.

 • Dijous, 18 de febrer. 1. Introducció. Antecedents. Principals Conceptes.
 • Dijous, 25 de febrer. 2. Cicle de Vida. Metodologies.
 • Dimarts, 2 de març. Laboratori
 • Dijous, 4 de març. 3. Principals Processos. Gestió integrada d’un Projecte.
 • Dimarts, 9 de març. Laboratori
 • Dijous, 11 de març. 4. Definició d’un Projecte. Portfolio Management.
 • Dijous, 18 de març. No hi ha classe
 • Dijous, 25 de març. No hi ha classe
 • Dijous, 1 d’abril. No hi ha classe (Festiu)
 • Dimarts, 6 d’abril. Laboratori
 • Dijous, 8 d’abril. 5. Gestió de l’abast i del temps
 • Dijous, 15 d’abril. 6. Gestió de l’equip. El Cap de Projectes.
 • Dimarts, 20 d’abril Laboratori (Publicació pràctica curs)
 • Dijous, 22 d’abril 7. Gestió del risc
 • Dimarts, 4 de maig Laboratori (Pràctica curs)
 • Dijous, 29 d’abril Gestió económica. Earned Value Management.
 • Dijous, 6 de maig 8. Gestió de les comunicacions
 • Dijous, 13 de maig 9. Gestió de la qualitat
 • Dijous, 20 de maig 10. Sistemes d’Informació i Organitzacions
 • Dijous, 27 de maig 11. Planif. SSII. Metrica.

Les 3 conferències encara no tenen data. A mesura que les coordini i acordi amb els ponents, les anem publicant.

La segona part de la sessió va consistir en fer un mapa mental de l’assignatura, on veiéssim la relació de tots els conceptes i aspectes que treballarem a PGPSI.

Per aquells que no vau poder assistir o que vulgueu tenir revisar-lo, a continuació, teniu quatre links a quatre imatges de l’esquema. Només cal que les encaixeu. (la càmara no donava per mes).

 • PGPSI: Visio de l'assignatura (i 4)
 • Visio de l'assignatura (i 3)
 • Visio de l'assignatura (i2)
 • Visio de l'assignatura (i1) • Aprofito per a publicar, també, una altra versió del mapa mental que havia utilitzat en altres edicions de l'assignatura:

  Coneixeu recursos (webs, blocs, articles,…) sobre aquesta tècnica (mapes mentals)? En coneixeu d’altres similars?

  11 comentarios:

  David Jiménez Martínez dijo...

  Bona nit,

  googlejant una mica, he trobat un seguit de pàgines bastant interessants:

  http://www.mindtools.com/pages/article/newISS_01.htm <- Hi ha fins i tot un video que explica com fer els Mind maps (en anglès)

  http://www.studygs.net/espanol/mapping.htm <- En castellà

  http://www.thinkbuzan.com/uk <- Un software per fer midmapping, tot i que no es ni lliure ni gratuït (es pot descarregar versió de prova).

  Tot i això, existeixen eines gratuïtes de mindmapping, ara en llisto unes quantes (tot i que són per Linux, que és el que es fa servir, però el que està fet en Java pot fer-se servir també a Windows):

  - freemind <- Està fet en Java i funciona a windows, linux i Mac.
  - vym
  - gnuconcept
  - semantik <- D'aquest en parlen molt bé
  - planfacile <- Tot i que no és una eina per fer midmaps, és un compilador que genera documents a partir de les idees d'un midmap.

  Salutacions cordials,

  David

  Anónimo dijo...

  Hola!

  La veritat és que jo no coneixia cap eina per a fer mapes mentals, i si n'havia de fer algun l'acabava fent amb alguna eina de dibuix.
  De totes formes, jo veig aquestes eines com a software per poder passar a net els mapes mentals que ja has fet, perquè aquestes et priven del dinamisme que rau en la seva creació. Podria ser que les idees que estàs tenint en ment et volin mentre estàs fent click al botó de crear una nova idea.
  És per això que crec que no hi ha res com el llapis i el paper, o el guix i la pissarra per crear-los, tot i que si se'n vol deixar constància, aquest tipus d'eines és molt important.

  Marta Muniesa Llopart dijo...

  Hola!

  jo tampoc coneixia cap eina, i sempre que he hagut de fer algun esquema ho he fet en paper o fins i tot en word.
  Però buscant per internet he trobat molta informació, fins i tot de software per a fer mapes mentals en 3D!

  Alguns dels que he trobat:
  -Freeplane
  -WikkaWiki
  -MindView

  Unknown dijo...

  Bones,

  Jo la veritat és, que com molta gent, he fet mapes mentals més d'una vegada (associació de vocabulari d'anglès segons una temàtica, explicar una idea, i fins i tot per estudiar) però mai els havia anomentat així, els considerava esquemes.

  A partir, d'aquest post del blog, m'he informat, per saber exactament quin tipus de mapa, esquema es considerava un mapa mental. Una vegada més, la wikipedia ha fet el fet.

  Allà he trobat una informació que m'ha cridat l'atenció. Hi ha diferències entre Mapa Mental - Mapa Conceptual. La primera procura ser més intuitiva i gràfica, mentre que la segona és més conceptual (com el seu nom indica) i sobretot jeràrquica. Aquest apartat m'ha cridat l'atenció ja que tot i que en el post se'ns parla de Mapa Mental, a la imatge del mapa d'un altre any, hi posa Mapa Conceptual.

  A quin d'aquest dos conceptes creieu que s'escau més el mapa que hem fet a classe? Jo particularment, penso que és una barreja dels dos, ja que hi ha una part gràfica i no segueix un ordre totalment clar, però d'altra banda en aquest mapa hi ha molts conceptes que en alguns casos estan estructurats jeràrquicament. Ja ho heu vist, no em mullo.

  Per acabar dir, que al llarg de la carrera, ens hem acostumat a esquemetitzar les coses d'una manera més conceptual, suposu que es lògic al està cursant una carrera tècnica. I ara mateix, segurament em seria més fàcil fer un Mapa Conceptual que un Mapa Mental.

  Per internet he trobat un blog que explica precisament amb un Mapa Mental, què és aquest concepte:

  http://mind-mappers.blogspot.com/

  Joan Marchan Vidal

  Anna Garcia dijo...
  Este comentario ha sido eliminado por el autor.
  Anna Garcia dijo...
  Este comentario ha sido eliminado por el autor.
  Anna Garcia dijo...

  Bona dia Ramon,

  La tècnica del mapa mental la empro des de fa anys i sempre m'ha resultat molt útil. A més, m'ha ajudat a desenvolupar la meva memòria visual i considero que és un bon mètode per estimular la creativitat.

  Cercant a la xarxa, he descobert alguns llocs web interessants que comparteixo a continuació:
  - http://www.mapasmentales.org/
  S'expliquen conceptes relacionats amb l'aprenentatge, com no, en forma de mapa mental.

  - http://www.thinkbuzan.com/es/products
  És el software oficial, aquell que ha tingut el suport de l'inventor dels mapes mentals, Tony Buzan.

  - http://www.mujeresdeempresa.com/management/080703-mind-mapping-mejores-recursos.asp
  És el blog que m'ha semblat més complet. Apareixen una gran quantitat d'enllaços a recursos relacionats amb el concepte de mapa mental.

  Una altra tècnica molt emprada és la del mapa conceptual. Malgrat les diferències existents
  amb el concepte que ens ocupa, també fomenta la generació d'idees i l'aprenentatge en general. Deixo l'enllaç a una web on compara ambdós mètodes:
  http://www.aldeaeducativa.com/aldea/articulo.asp?which1=2939

  Ens veiem a classe.

  Salutacions,

  Anna García Caro.

  Marta Miralpeix dijo...

  Com han dit companys meus, altres tècniques que també ens serveixen per a organitzar les nostres idees/coneixements i ens donen una visió global (organització visual) són els esquemes i els mapes conceptuals.

  La veritat es que no tenia ni idea de la diferencia entre mapes mentals o conceptuals ni de esquemes o mapes, pel que m’ha semblat entendre aquestes són algunes:

  Els esquemes conceptuals representen de forma gràfica i lineal les jerarquies entre els conceptes d’un mateix tema. En aquests, no es representen les relacions entre conceptes, fet que porta a una representació subjectiva. Són útils per a una organització inicial de idees o com a preparació dels posteriors.

  Els mapes mentals en canvi, representen de forma gràfica la jerarquia i les relacions entre conceptes de forma simple. Es centra en conceptes, presentant les seves relacions de forma radial. Es podria considerar una representació a nivell personal , segurament el teu mapa mental si no l’expliques, tant sols l’entens tu. No té una estructura fixa, ni cap restricció per a desenvolupar-lo, s’ajuda de dibuixos, colors i imatges per a identificar/agrupar idees/conceptes.

  Finalment els mapes conceptuals representen una xarxa de connexions entre tots els conceptes que ens serveixen per a identificar conceptes clau, connectar conceptes especificant la relació que els uneix, ... Té algunes restriccions alhora de desenvolupar-lo, ja que aquest ja no és tant subjectiu, ni personal, sinó que tothom el pot interpretar.

  Bé això és un resum del que he entès jo.

  Fins aviat,
  Marta

  Joan Morales dijo...

  Sin duda alguna los mapas mentales son un método de gran ayuda en el proceso de visualización y estructuración de las ideas siendo de gran apoyo en la solución de problemas y a la toma de decisiones, en este caso el mapa mental visto en clases nos permitió visualizar una serie de ideas y conceptos relacionados con la asignatura que permiten ilustrar y estructurar la idea general de esta.
  Cabe también destacar otras técnicas o herramientas que permiten complementar los mapas mentales como los son los Mapas Conceptuales y el Brainstorming.

  Algunos Links y videos interesantes:
  http://www.mind-mapping.co.uk/
  http://www.mind-mapping.org/
  http://www.youtube.com/watch?v=MlabrWv25qQ
  http://www.youtube.com/watch?v=kVu7ECl-CZQ

  Albert Donaire dijo...

  Hola a tots. Jo havia llegit coses sobre el mindmapping. De fet, el meu pare tenia un llibre per casa anomenat "Trucos de la mente creativa" de Joyce Wycoff i me'l vaig estar llegint.

  Parla de com fer servir el mind mapping per la presa de decisions, per millorar la memòria i per agilitzar el pensament.

  La veritat es que està prou ben explicat i és bastant senzill de llegir. Està bé per el transport públic, encara que mai no ho he arribat a posar en pràctica.

  Un dia m'hi he de posar i intentar-ho de nou.

  Salutacions a tots,

  Albert

  Betania Bellera dijo...

  Hola,
  He encontrado una herramienta gratuita para trabajar con mapas mentales que personalmente me va genial, se trata de una aplicación web que te permite crear flujos de ideas de manera sencilla y compartirlos con quien desees; características como la posibilidad de insertar imágenes propias o dentro de la web, íconos, colores, links, drag and drop, zoom, edición simultánea, añadir notas, etc. la convierten en una excelente elección para los que nos interesa desarrollar más esta técnica y aplicarla en nuestros trabajos y asignaturas. Aquí está el enlace correspondiente http://mind42.com/