2009/01/21

Salut 2.0 i eSalut

Últimament, molts dels posts que publico en el meu bloc giren al voltant de la web 2.0, oi?
Suposo que és un tema que com que tinc molt fresc, el visc en el dia a dia i a sobres el meu doctorat també es centra en l'ús d'aquestes eines,…
En tot cas, però, aquest matí, llegint les darreres notícies del butlletí de TIC Salut (www.ticsalut.cat), el FlashTICSalut (www.flasticsalut.com) n'he trobat uns de molt interessants que tracte sobre el Web 2.0, és a dir, l'ús de les eines socials, però centrat en temes de Salut, el que s'anomena Salut 2.0
I per què és important?
Doncs pels canvis d'hàbits que suposa per als pacients però també per tots els professionals de la salut.
En concret, volia recomenar-vos 3 articles.
Us reprodueixo el títol i un o dos paràgrafs i el link per a què us els llegiu amb calma:
Més de 60 milions d'adults als Estats Units són consumidors de Salut 2.0
"…L'impacte que els mitjans socials tenen en la medicina és molt notable en quatre àrees: xarxes socials de pacients, cercadors socials, fonts de coneixement (Viquipèdia) i comunitats de metges en línia. Cadascuna té un impacte específic, del qual, els metges han de conèixer, practicar i cuidar-se'n per als seus pacients.
Les xarxes socials de pacients són generalment diverses i amb diferents propòsits com: HealthCentral, MedHelp i RevolutionHealth. També n'hi ha d'enfocades a malalties específiques com PatientsLikeMe (per a malalties neurodegeneratives), ReliefInsite (dolor crònic), DiabetesMine (diabetis) i I'mTooYoung for This (per a pacients de càncer entre 15 i 40 anys)…."
La saviesa dels pacients: la cura de la salut arriba als mitjans socials on-line
"…El Web 2.0 permet a l'usuari mitjà, no només als experts en tecnologia, crear continguts en línia. Aquests continguts generats per l'usuari prenen la forma de fotos o vídeos compartits, descàrregues de música i blocs personals, entre d'altres activitats que reben el suport de les xarxes socials. Les tecnologies, anomenades mitjans socials, que els consumidors estan usant en les seves vides diàries per a l'entreteniment, educació i gestió de les seves finances són també plataformes perquè els consumidors usin informació i assistència per a la salut.
Cada vegada més, els consumidors també confien en Internet per buscar ajuda amb les seves decisions sobre salut. Segons estudis recents, d'un 60% a un 80% dels nord-americans han usat Internet per buscar informació sobre salut. El gener de 2008, Internet rivalitzava amb els metges com a font prioritària d'informació sobre salut…"
e-Salut, maximitzant l'accés als serveis de salut
"…es destaquen les diferents possibilitats i variants de la teleconsulta (telepatologia, teleradiologia, teledermatologia, telepsiquiatria, telenefrologia, telepediatria, etcètera) com a mitjà per fer accessibles els serveis de salut a la població, tal com demostra el seu ús creixent i el seu cost-eficiència (sempre que la base de recursos tecnològics del país ho permeti i no constitueixi una factor limitant, com en alguns dels països subdesenvolupats)…"

No hay comentarios: