2009/01/03

Els codis QR (Quick Response)

Havíeu vist un codi de barres de dues dimensions com aquest?Segur que sí, però no hi haureu prestat molta atenció, segurament.
Doncs bé, cada vegada ens serà mes familiar.

És un codi QR (Quick response) i pot emmagatzemar fins a:
  • 4296 caràcters alfanumèrics
  • 7089 caràcters numèrics
  • 2953 caràcters codificats com a byte
  • 1817 caràcters japonesos (Kanji).
I per llegir-lo només cal que tenir una petita aplicació instal·lada al nostre telèfon mòbil i llegir-lo amb la càmara.

En concret si llegiu el que he publicat al principi d'aquest post, us mostrarà la web de QRChannel: http://www.qrchannel.com/

En les darreres setmanes i de la mà de l'empresa Itinerarium (http://www.itinerarium.com/), haureu pogut saber-ne mes d'aquesta tecnologia, a partir de diferents entrevistes i articles (l'Avui, el Periodico de Catalunya, Canal Metro, Barcelona TV, Diari de Barcelona,...).

Per accedir-hi, només cal que accediu al seu bloc: http://www.qrchannel.com/blog/

Els QR-Codes van ser desenvolupats per Denso-Wave al Japó l’any 1994. Aquesta companyia és propietària de la patent, però no l’exerceix i a més, les especificacions d’aquesta tecnologia formen part d’un estàndard internacional (ISO 18004) de lliure accés.

L’èxit d’aquesta tecnologia es deu al seu estàndard obert i al seu ús associat als telèfons mòbils, que poden funcionar com a lectors. La informació que poden contenir és molt variada: Des de text simple, fins a targetes de visita electròniques, passant per enllaços a pàgines web.

Per a mes informació, podeu consultar la següent pàgina: http://www.qrchannel.com/ca/redirect/go/whatqrextended.html/static

Per a poder treballar amb aquests codi, només necessiteu poder generar-los i l'aplicació al vostre mòbil per a llegir-los.

QRChannel permet generar-los, de manera gratuïta: http://www.qrchannel.com/ca/qrc/show_gen

I per a descarregar l'aplicació per al vostre telèfon, podeu anar a http://www.beetagg.com/supportedphones/ o accediu, des del vostre mòbil a http://get.beetagg.com/

Aquest és el meu vcard, en codi qr, generat dins la xarxa social de QrChannel.

I en aquest, hi ha l'adreça del meu bloc: http://ramoncosta.blogspot.com/

I quines aplicacions tenen aquests codis?

Doncs moltes. Bàsicament, totes aquelles associades a oferir un gran nombre d'informació d'una manera ràpida i inclús, 'estètica' (permeteu-me aquesta expressió).

Tot i que al Japó els utilitzen des de fa molts anys i en altres països es van implantant, a nivell mes local, els podeu trobar al municipi de Roses (http://www.qrchannel.com/blog/?p=258), a la BBC (http://www.qrchannel.com/blog/?p=236), al Diari Sport (http://www.qrchannel.com/blog/?p=181), al Spot de les Selecciones Catalanes (http://www.qrchannel.com/blog/?p=164), ...

1 comentario:

Anónimo dijo...

És www.itinerarium.cat !