2009/04/05

Estem ‘mobilitzats’

Un dels exemples que sempre acostumo a comentar a classe, quan tractem els temes d’estratègia i, en concret, de l’anàlisi de l’entorn (les 5 forces de Porter) és el sector de la telefonia mòbil.

Aquest és un exemple que dóna molt per a comentar, degut a l’evolució que ha sofert un sector en els darrers anys.

I és que el sector de la telefonia mòbil, i les comunicacions en general, han canviat molt.

Sense anar mes lluny, a Espanya s’ha passat d’una operadora, a tres (Movistar-44,7%, Orange-20,6%, Vodafone-31%), a vàries (+Yoigo-1,9%) i, amb l’aparició de les operadores mòbils virtuals, l’espectre d’altenatives s’ha ampliat enormement (Blau, Masmóvil, Simyo, Happymóvil, Carrefour Móviles, Pepephone, Tele2,…), fins arribar al RACC Mòbil o a IKEA, convertida també en operadora.

En l’edició d’aquest diumenge, a l’Avui, al suplement A+ hi ha publicades algunes dades que ens demostren la magnitud del sector:

  • 50,9 milions de línies de telefonia mòbil a l’Estat Espanyol (112,6 línies per cada 100 habitants), el que suposa 30.617.559 de persones amb telèfon mòbil.
  • 4.000 milions de línies de telefonia mòbil a tot el món.

Per contra, el número de línies de telefonia fixa està en 19,92 milions a Espanya.

I fa 10-12 anys, la gent et mirava estrany quan anaves pel carrer amb un mòbil.

I quants m’havien dit que el mòbil era del tot innecessari!
Si ara se n’enrecordessin!

I si seguíssim amb l’exemple de l’anàlisi de de l’entorn i avaluéssim els ‘productes substitutius’ hauríem de començar a parlar de les eines de missatgeria instantània, telefonia IP,…

1 comentario:

@JoakimVivas dijo...

Cal sumar-hi també Vueling! A part de tot això, escel·lent comentari, moltes d'aquestes companyies, com: Pepephone i Vueling, juguen amb els punts per a volar...més parles, més punts per a volar! Sembla mentida! Però realmente és espectacular el creixement!