2009/03/28

La construcció de la veritat (Cdigital 09)

Segona jornada de la Catosfera 2009, a Granollers.

catosfera09

Hi he arribat a mig matí.

Em vaig pedre les molt interessants xerrades d'ahi de l'Ernest Benach, el President 2.0 català, o de l'Enrique Dans, un dels referents en l'ús i difusió del blocs, o la presentació d'aquest matí, entre d'altres, del Xavier Tarrés, un bon amic de Sabadell i que aquest matí ha presentat l'experiència eSabadell.mob.

Ara acaba de començar fa una estona la taula rodona que porta per títol "La construcció de la veritat', amb en Saül Gordillo (Director d'ACN, l'Agència Catalana de Notícies), el Jaime Estévez (fundador d'Ágora News) i la Jennifer Woodard (consultora, blocaira,...).

Quatre notes de resum de les seves intervencions:

En els 10 anys que ja porta funcionant l'ACN, el panorama i l'entorn ha canviat molt. "L'ACN ja va nèixer directament i a través de la xarxa", comentava en Saül Gordillo, per la qual cosa no van haver de fer un canvi del món físic-presencial al virtual.

Algunes altres sentències del Saül han estat:

  • "Els periodistes som, continuament, qüestionats... i per tant, la construcció de la veritat, de la realitat, actualment és molt difícil, ja que cadascú té la seva i l'expressa a la seva manera i amb els seus propis canals."
  • "La constitució d'aquesta agència catalana és un pas mes en la normalització del nostre país.
  • "La xarxa permet que tothom pugui donar la seva visió i explicar les seva versió i per tant, evita que la realitat es pugui presentar distorsionada només per uns interessos partidistes..."

Jaime Estévez ens ha presentat l'experiència d'Ágora News i del seu equip de treball, format per experimentats periodistes, els quals creen la notícia, generen el vídeo, ells mateixos i l'emeten/publiquen .

"Hem passat d'un model de carència informativa (era analògica), on la clau de l'èxit de les agències de notícies era l'aprovisonament informatiu, a un model d'abundància informativa (era digital) on la clau esdevé en la fiabilitat de les informacions", ens comentava el Jaime, en una presentació molt didàctica.

Productes per a cada medi:

  • premsa: teletips i fotos
  • ràdio: teletips (i àudio)
  • televisió: teletips i video
  • internet: teletips, fotos i video

Jennifer Woodard ens ha presentat vivirlatino.com, blog líder als EEUU dirigit a les persones d'ascendència llatina, d'entre 18 i 35 anys, aproximadament,i des d'on parlen molt de política, per a la seva influència en la comunitat i d'Amèrica Llatina.

Aquest bloc va néixer el 2005 amb l'intent de poder constratar la realitat/veritat que els mitjans de comunicació tradicionals donaven d'aquesta comunitat llatina.

En definitiva, una molt interessant taula rodona sobre la realitat dels mitjans de comunicació i de com han canviat en la nova era digital.

1 comentario:

Jennifer Woodard dijo...

Móltes gracies per els teus comentaris, Ramon. M'alegra que t'hagi agradat.