2010/03/01

PGPSI: 2a Classe 200910 – 2nQd (25/02/2010)

Segona classe de PGPSI d'aquest segon semestre de 2009-10

Hem revisat què és un projecte, la seva definició formal i com es caracteritza un projecte (temporal, producte o servei final únic i amb una execució per fases o etapes).

Hem diferenciat projectes i operacions a les organitzacions i hem revisat tots els principals procesos relacionats amb la gestió empresarial, les operacions i els projectes (projectes, programes i gestió de la cartera de projectes)

Normalment, un projecte comporta la posta en marxa d'un sistema que s'haurà de mantenir, monitoritzar,... És a dir que comportarà la posta en marxa d'un conjunt d'operacions.

En aquest sentit, i aprofitant uns esquemes del PMI (http://www.pmi.org/) i en concret del PMBOK (Project Management Body of Knowledge) i de les pràctiques de Project Portfolio Management, hem revisat la relació entre operacions i gestió de projectes i tres àmbits/nivells relacionats:

  • Gestió de la cartera de projectes (Portfolio Management)
  • Gestió del programa de projectes (Program Management)
  • Gestió de projectes (Project Management)
Hem fet un exercici pràctic de Cicle de Vida i hem revisat diferents exemples de metodologia com són Metrica (www.csi.map.es/csi/metrica3/index.html) i el Microsoft Solutions Framework (en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Solutions_Framework) o algunes de les guies que ACC1O (Generalitat de Catalunya) va elaborar sobre la Gestió de Projectes d'Innovació (http://www.acc10.cat/ACC1O/cat/talent-coneixement/publicacions/guies-innovacio-internacionalitzacio/gestio-projectes.jsp) o la Gestió de Projectes Europeus (http://www.acc10.cat/ACC1O/cat/talent-coneixement/publicacions/guies-innovacio-internacionalitzacio/guia_projectes_europeus.jsp)

Coneixeu recursos web,…, sobre aquests temes? Per què no els compartim amb els companys?

6 comentarios:

David Jimenez Martínez dijo...

Jo conec RUP (http://www-01.ibm.com/software/awdtools/rup/), L'extreme programming (http://www.extremeprogramming.org/ - jo he treballatb amb la variant Test-driven development), SDLC (http://www.mks.com/sdlc), SCRUM (http://www.proyectosagiles.org/que-es-scrum)

Anna Garcia dijo...

Hola Ramon,

Jo he googlejat una mica i he trobat la metodologia ICONIX:
http://www.iconixsw.com/Doug.html
http://www.portalhuarpe.com.ar/Seminario09/archivos/MetodologiaICONIX.pdf

Ens veiem,

Anna García Caro.

Joan Morales dijo...

Personalmente a nivel profesional he participado en proyectos de desarrollo de software siguiendo las prácticas y modelos de algunas metodologías como RUP, MSF y WATCH(basada en CMMI, SWEBOK y PMBOK), pero dependiendo del tipo de proyecto también es adecuado implementar procesos ágiles de desarrollo o metodologías ágiles tales como XP (Extreme Programming), SCRUM o AUP (versión simplificada de RUP) , en los siguientes links podrán encontrar mayor información sobre algunas de estas metodologías:

http://www.malagadnug.org/ficheros/MSFMartinLuisReq.pdf
http://www.calameo.com/books/0000321982f0dee145f48
http://es.calameo.com/books/000094825cfe944ea57fa

Saludos,
Joan Morales

Albert Donaire dijo...

Jo conec AUP i SCRUM. Em sembla més interessant, per això la metodologia àgil de desenvolupament de projectes, doncs resulta més útil per al desenvolupament d'aplicacions web, un camp en el que estic interessat.

M'agradaria dir que estic sobretot interessat en el Test Driven Development. Per qui no ho conegui, es tracta de desenvolupament basat en proves.

Es fan proves per testejar una funcionalitat que no està implementada i s'implementa per passar la prova. Llavors es torna a fer i així ens queda tot documentat i testejat davant qualsevol canvi.

Bàsicament la wikipedia anglesa podem trobar molta informació.

Unknown dijo...

Jo només he utilitzat RUP, i va ser a l'assignatura de PESBD, així que experiencia amb aquestes metodologies no tinc. Però el que he pogut veure buscant informació és que cada cop més s'està apostant per les metodologies àgils, com ara la que ja s'ha comentat aquí SCRUM, he trobat un video interessant que explica i promociona aquesta metodologia àgil:

http://www.axosoft.com/ontime/videos/scrum

Joan Marchan Vidal

BBS dijo...

Yo he trabajado en varias ocasiones con RUP y MSF. Adjunto un link interesante sobre las diferencias y puntos en común entre RUP y PMBOK:
"A Mapping between RUP and the PMBOK"
Saludos