2009/10/08

Las TIC y la mejora del aprendizaje

Esta tarde he tenido ocasión de participar en una mesa redonda “El impacto de las TIC en el aprendizaje de las personas y en la mejora de la productividad”, organizada por la comisión de de Organización y Sistemas de Información de la ACCID y el Colegio de Economistas de Catalunya y con el apoyo del Colegio Oficial de Ingeniería en Informática de Catalunya y EPISE.

La mesa redonda estaba compuesta por Epise (Sr. Ramón Losada), Oxford University Press (Sra. Amaya García), Innova Management (Sr. Alberto Marín) y la Fundació Tr@ms (Sr. Antonio Manuel Romero) con la moderación del Sr. Jordi Morillas, Director de Organización y Sistemas de Información de EPISE.

Mi presentación, bajo el título “Experiencias, ideas y reflexiones personales”, se ha basado en mi experiencia profesional como exDirector de Formación en intec (empresa de ingeniería del software) y el Centro Tecnológico ASCAMM (centro de I+D en ingeniería industrial), como responsable, también, de la implantación de soluciones elearning, desde intec y Neoris, y, sobretodo, a partir de mi vertiente de alumno en diferentes experiencias de formación (presenciales y virtuales) y como profesor asociado de la UPC, EU Gimbernat, EADA y colaborador de la UOC.

En ella, he intentado presentar un conjunto de reflexiones personales de cómo sacar provecho de las Tecnologías de la Información en el proceso de aprendizaje.



Alguna de estas reflexiones se pueden resumir en:

  • El paso del aula de informática a la informática en el aula
  • El uso de lo mejora de los tres mundos (presencial, virtual y outdoor training) y la aplicación de soluciones virtuales / entornos colaborativos, como apoyo a la formación presencial
  • Uso de tecnologías 2.0 (blogs, wikis, redes sociales, entornos de colaboración,…) como herramientas de mejora del proceso de aprendizaje

Y para apoyar estas reflexiones, he presentado diferentes ejemplos reales de aplicación (canales en youtube, blogs en la UPC, uso del tablet PC y la mensajería instantánea en el aula,…).

1 comentario:

Unknown dijo...

Aquest tema per a mi sempre ha sigut molt interessant, sobretot des de que vaig entrar a la UPC que tinc com una obsessió sobre la manera d'ensenyar que tenen els professors a la universitat.
La meva opinió és que a la FIB s'utilitzen moltes de les millores que en aquesta presentació es comenten, moltes eines divulgatives amb molts formats (presentacions, transparències, blogs, foros,...) Com pot ser que a la FIB s'utilitzin totes aquestes eines tant avançades, i que la meva sensació com a alumne sigui la de sentir-me "abandonat" per part de tot professor??
La meva opinió és que tota eina d'aprenentatge interactiva ajuda molt a la hora d'entendre els conceptes. Però es tracta de trobar eines que fomentin la cooperació entre professor-alumnes i alumne-alumne.
Pel que fa a la FIB, jo no demanaria als professors que divulguin tanta informació multimèdia, sinó que els pocs apunts que pengen al racó siguin fiables i sobretot complerts!!
Em conformaria en que els apunts de totes les assignatures no continguessin errors i que continguin la informació necessària.

Per una altra banda, a la universitat de Oxford hi han moltes assignatures que són seminaris formats per classes de 5 persones i el professor, on el professor està interessat en que els alumnes aprenguin bé la seva assignatura(el professor s'adapta als alumnes). A la FIB és molt diferent(els alumnes s'adapten al professor). A la universitat de Oxford intenten ensenyar assignatures aplicades al món de l'empresa i a la vida real, i a la FIB hem de fer optatives per enterar-nos una mica del que està passant fora de la universitat.

No creieu que la FIB hauria de considerar un altre tipus de model d'apranentatge?? Són tant necessàries les classes magistrals? Són els professors actuals de les assignatures els més indicats per ensenyar la matèria? o a ells el que els interessa és la investigació i no la docència?

Soc un alumne de quart de la FIB i crec que aquesta facultat pot millorar molt a nivell de qualitat docent, només fa falta investigar una mica com són les metodologies d'ensenyament a universitats punteres com Oxford, Cambridge, Hardbard,... No hem d'oblidar que per molts apunts multimèdia que el professor generi als alumnes, la qualitat del professor com a docent és la que marca la diferència entre una bona classe i una dolenta.