2010/01/06

Conca Futur, passat i present

Aquests dies, per diferents raons, he tingut ocasió de compartir i recordar dues iniciatives, dutes a terme a Igualada i a la Conca d’Òdena, ara fa uns cinc anys, en les que vaig intervenir i que tenien molts paral·lelismes:

El primer pretenia definir, a través d’un procés participatiu (hi vam involucrar mes de 60 persones de diferents àmbits: cultural, associatiu, empresarial,…) el full de ruta de la ciutat d’Igualada, en la Societat de la Informació i per tant, en l’aprofitament, estratègic, de les TIC (les Tecnologies de la Informació i la Comunicació).

El segon treball, amb un esperit i metodologia de participació, també, va definir i proposar les línies estratègiques de desenvolupament que les diferents comissions de treball (aplegant, també, mes de 60 persones) creien importants pel futur de la nostra Conca d’Òdena. En aquest cas, juntament, amb l’Albert Riba (http://albertriba.blogspot.com), vaig ser el coordinador d’una de les tres comissions, l’anomenada Comissió TIC.

En els dos casos, el treball va ser de mes de dos anys.

El PDSIC, un cop completat no va veure mai la llum pública ‘políticament’ i el segon, un cop presentat, no va tenir qui el vulgués liderar, també ‘políticament’.

Per tant, podríem parlar d’una sensació de frustració incial.

Tot i així, al cap dels anys, quan ho recordes i revises, t’adones que moltes de les propostes que havien sorgit a Conca Futur, s’han anat realitzant i/o van agafant forma: el Campus del Coneixement, el Turisme Rural, Viu el Motor a la Conca, Parc Motor, Globus i Aeronàutica, El Rec com a ‘icona arquitectònica’, el Riu, com a nou espai,  ….

Primer de tot, no estic dient que gràcies a Conca Futur aquests projectes hagin tirat endavant. Només remarco la il·lusió que fa veureu que idees que hi havia (algunes ja s’estaven gestant) s’han anat materialitzant.

També és cert que en molts casos, alguns dels que vam formar part de Conca Futur hem treballat per a què alguns d’aquests projectes prenguessin forma.

I en el meu cas, especialment, en la part de les “TIC”, amb la consecució, ara fa quasi dos anys, de la posta en marxa de TICAnoia (www.tiacanoia.cat), l’Associació d’Empreses i Professionals TIC de l’Anoia, vam poder donar forma a una bona part de les propostes sorgides a Conca Futur i al PDSIC.

logo_ticanoia

(Per cert, us convido a visitar la nostra web, www.ticanoia.cat, per estar informats de les activitats que hi anem fent)

Així doncs, els fruits, si perseveres i insisteixes, acabent arribant, oi?

3 comentarios:

Josep M. Torras Payerol dijo...

Ramon,
Primerament molt bon any.
Acabo de llegir el teu post sobre la conca, jo soc un fan del estudi que es va fer anomenat Conca Futur en el que uns quants “lliure pensadors” i de forma total altruista, veu planejar un futur per la conca, al qual els polítics en no ser quelcom “pensat per ells” el van obviar políticament.
Encara que com una formigueta jo he intentat promocionar aquest pla en companys polítics que encara no es creuen il·luminats i t'assegur-ho que si es pot, moltes de les idees de conca Futur formaran part del full de ruta i és farà tot el possible, perquè rebin el suport institucional evidenment aplicades a la realitat actual i amb tota la transversalitat que es pugui.
Jo tinc el document Conca Futur, com a document Google i ja l'he enviat a molta gent, que es dediquen a prendre iniciatives per millorar. També el vaig citar en el meu post sobre el REC.0.
En fi gracies pels molts esforços que esmerces en millorar les coses, si més no jo t'estic agraït, per les teves lliçons i per ser com ets.
Una abraçada.
Josep M.
PD: http://www.igualadi.com/2009/12/donem-al-rec0-el-que-es-del-rec0-i-als.html
https://docs.google.com/fileview?id=0B1d_jMruEIL0MGI2MjdlYjktN2M3Ni00NDA5LWIwOGItNTFlODk5NTI4ZDVh&hl=en

carlesramos dijo...

Els gurus són uns incompresos :)
Enhorabona per liderar projectes tan valents encara que politicament quedin diluits, Pero ja veus que tard o d'hora acaben esdevenint el que han de ser.
Estic segur que en aquest nou projecte ticanoia tindrem el quorum engrescat necessari per materialitzar-lo quan toca.
Endavat!

Anónimo dijo...

Algú fa propaganda d'aquesta entrada a l'Anoiadiari. Hi faig una ullada. M'agrada.
Potser el problema del conca futur és que no es va considerar els paràmetres que mouen la política i es va basar en paràmetres conceptualment coherents. El conca futur no recollia que la costrucció oferia duros a quatre pessetes ni que l'administració correria deixant-ho tot de banda per arribar primer que ningú a la festa, enlloc de fer de contrapès d'una proposta desquilibrada i insostenible.
És cert que sempre queda alguna cosa de la feina feta i així ho confirmes, però jo sóc pessimista: l'aposta de futur per la conca segueix basada en la mateixa estratègia política que ens ha dut on som i que s'ampara en el miratge de la construcció que es negoci d'uns quants i arrassa els valors mediambientals, de paisatge i d'identitat (part fonamental del benestar). Ens preparen perquè acabem especialitzats en logística. A dia d'avui, la recalificació de sòl i la construcció i compravenda de magatzems és la única activitat que tenen clara i hi aposten fort. Ens espera una especialització on el coneixement i la innovació tenen molt poquet espai. Déu ens agafi confessats.
Bona feina! (sisplau)
josep