2008/08/13

Bibliografia, "L'estratègia del oceà blau"


En aquest post us volia recomenar un dels llibres que m'he llegit aquest estiu (podeu trobar una altra recomenació al blog http://innovacionyproductividad.spaces.live.com/ sobre el llibre "Productivity Improvement Guide" que també m'he llegit).

En aquest cas el llibre que us volia recomenar és el de "La estrategia del océano azul. Cómo crear en el mercado espacios no disputados en los que la competencia sea irrelevante" escrit per W. Chan Kim i Renée Mauborgne.

Tot i que ja n'havia sentit a parlar en vàries ocasions, i també a les classes del Doctorat, em vaig animar a llegir-lo a partir de la recomenació d'un bon amic, el Lleonard del Río.

És cert que no és un llibre de ficció ni novel·la, ni....
Ho sento. De fet, si ho fos, tampoc estaria promocionant-lo a través del blog, oi?

Per què val la pena llegir-lo?

No només per l'objectiu del llibre, és a dir, com aconseguir crear o posicionar negocis en entorns (perfils de mercat) en què no hi hagi competència i per tant no haguem de lluitar en un oceà vermell, sinó també per la gran quantitat d'exemples que enumeren i expliquen durant tot el llibre (Cirque du Soleil, iMode, NetJet, Curves, el Lexus de Toyota, Walkman de Sony, NABI, Swatch, Cemex, Viagra - Pfizer -, Starbucks, CISCO, CNN, iTunes, Kinepolis, Pret a Manger, JCDecaux,...).

El llibre és el resultat de 15 anys de recerca dels autors, a partir d'informacions i casos empresarial de mes de 100 anys i d'una sèrie d'articles de la Harvard Business Review i de documents acadèmics sobre diversos aspectes d'aquest tema.
A mes, durant tota la seva lectura es fan anotacions a referències d'autors com Michael Porter, Richard Foster, F. Herzberg, Joseph A. Shumpeter, ...

A través d'una metodologia molt didàctica, els autors plantegen els 6 principis que ha de seguir la recerca, definició, planificació i execució d'un negoci en un 'oceà blau', i dedica un capítol de cada llibre a explicar-lo, posa-hi exemples reals i plantejar qüestions a tenir en compte en el nostre propi cas:
  1. Redefinir les fronteres del mercat
  2. Centrar-se en la perspectiva global, no en els xifres
  3. Anar mes enllà de la demanda existent
  4. Aplicar la seqüència estratègica correcte (utilitat per al comprador, preu, cost i adopció)
  5. Vèncer els principals obstacles de l'organització per poder portar a terme l'acció estratègica
  6. Incorporar l'execució en l'estratègia

Durant tots els capítols presenten eines i tècniques per aplicar, en cadascun dels passos: el quadre estratègic, el mapa PEC, seqüencia de la utilitat excepcional, índex d'idees de l'oceà blau, ..., i diferents matrius i taules de treball.

A mes, però, aquest és un llibre que, quan el vas llegint, t'adones que cobreix temes d'estratègia empresarial, de disseny de productes i serveis, d'estratègies de preus i posicionament, d'aliances, que parla de producció i distribució, de la superació de les barreres organitzatives, del lideratge, de la gestió dels recursos i les persones i de la gestió del canvi.

Només per als capítols 7 i 8, Véncer les principals barreres organitzatives i Incorporar l'execució en l'estratègia, ja val la pena llegir-lo.

Segur que amb aquesta explicació no us queda molt clar en què consisteix trobar un 'oceà blau', oi? Bé, en tot cas, us proposo que llegiu el llibre.

I si mes no, afegiré que per a què el nostre negoci s'emmarqui en un oceà blau el seu perfil estratègic ha de tenir un focus, ser divergent respecte a tota la competència i disposar d'un missatge contundent.

Per ampliar referències, podeu consultar les següents webs:

No hay comentarios: