2010/04/01

eAdministració? Tramits 1.0

Aquests dies he tingut l’ocasió de poder verificar/comprovar el grau de digitalització de les diferents administracions (local, autonòmica i estatal) pel que fa als procediments derivats del naixement d’un fill.

Diuen que estem a la societat de la informació i del coneixement i es parla de l’administració electrònica o eGovern i del dret del ciutadà a poder-se relacionar, de manera telemàtica, amb l’administració.

Es així?

Veiem-ho (basat en fets reals i viscuts en primera persona):

  • Primer pas: Registrar el nadó al Registre Civil. Per suposat, procés a la finestreta/presencial, amb uns quants documents de l’hospital. 1-0
  • Segon pas: Empadronar el nadó a l’Ajuntament. Per suposat, procés a la finestreta/presencial, amb el llibre de família que han actualitzat al Registre Civil. 2-0
  • Tercer pas: Registrar el nadó a l’INSS. Per suposat, procés a la finestreta/presencial, amb el certificat d’empadronament, el llibre de família i documents de l’hospital. 3-0
  • Quart pas: Assignació de pediatre pel nadó. Per suposat, procés a la finestreta/presencial, amb el document de l’INSS (pas 3), el llibre de família,…. 4-0
  • Cinquè pas: Aconseguir el document de l’empresa per al permís ‘patern’. Cap problema. Des de l’empresa (www.centreproductivitat.cat) me’l van fer, el van digitalitzar i me’l van enviar per correu electrònic. 4-1. No es administració. Es empresa privada.
  • Sisè pas: Aconseguir el document de l’empresa (Departament d’Educació) per al permís ‘matern’. Viatge d’Igualada a Sant Feliu de Llobregat per er la sol·licitud a la finestreta/presencial (no hi ha opció de fer-ho virtualment/telemàticament). Sol·licitud feta (en paper). 5-“1”
  • Sisè pas bis: Al cap de tres dies, tornar a Sant Feliu de Llobregat, a recollir el paper de l’empresa. 6-“1”
  • Setè pas: Sol·licitud de la ‘baixa’ per paternitat. Per suposat, procés a la finestreta/presencial de l’INSS, amb el document que em van enviar de l’empresa, mes el llibre de família, … 7-“1”
  • Vuitè pas: Sol·licitud de la ‘baixa’ per maternitat. Per suposat, procés a la finestreta/presencial de l’INSS, amb el document que vaig recollir, en el segon viatge, a Sant Feliu de Llobregat, mes el llibre de família, … 8-“1”
  • Novè pas: Sol·licitud de l’ajuda de la Generalitat per tenir un infant menor de 3 anys, Tinc el certificat digital (IDCat), per tant ho faré telemàticament. Tot perfecte. Arriba a l’últim pas i: “… si us plau, ha de fer arribar a… una fotocòpia compulsada del llibre de família…”. Un viatge mes. 9-“1”
  • Desè pas: Sol·licitud de l’ajuda del Govern Espanyol per naixement,… Tinc el certificat digital (IDCat). Ho podré fer telemàticament? Doncs sí. I sense cap ‘presencia’.

Conclusió:

9 processos presencials a finestreta. 2 telemàtics (1 de l’empresa privada) i 2 viatges d’Igualada a Sant Feliu de Llobregat.

Administració Electrònica?
No. Està clar que no.

Estem en el món dels tràmits 1.0!

No hay comentarios: